лекарски

лекарски
врачебный
* * *
ле́карски, медици́нски п
врачебный

Български-руски речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Смотреть что такое "лекарски" в других словарях:

 • Nikolay P. Serdev — Nikolay P. Serdev, M.D., Ph.D., (b. April 26, 1948) is a Sofia, Bulgaria based board certified specialist in General Surgery and Cosmetic Surgery. He is both Professor and Director of the International University Program in Cosmetic Surgery at… …   Wikipedia

 • амбуланта — (лат ambulantia) мед 1. подвижна или полска болница, 2. просторија или група простории во кои се врши лекарски преглед и лекување без задржување на болните, може да биде во составот на болница или како самостојна здравствена установа …   Macedonian dictionary

 • анаграф — (грч ana. grapho пишува) 1. мед лекарски пропис, рецепт, 2. попис, регистар (на населението) …   Macedonian dictionary

 • аптекар — (грч apotheke) 1. стручно лице што има право да подготвува лекови според лекарски рецепти, 2. трговец со лекови …   Macedonian dictionary

 • билиграфија — (лат bilis, грч grapho пишува) мед лекарски преглед и испитување на болести на жолчката …   Macedonian dictionary

 • визитација — (лат. visitatio) 1. лекарски преглед и посета на болни во болница 2. официјална посета заради контрола …   Macedonian dictionary

 • дрогерија — (фр. droguerie) 1. продавница за лекови и хемикалии што се продаваат без лекарски рецепт 2. продавница за средства за лична хигиена и козметички средства …   Macedonian dictionary

 • ијатро- — (грч. iatros) префикс во сложенки со значење: лекар, лекарски …   Macedonian dictionary

 • ординација — (лат. ordinatio) 1. мед. а) лекарски пропис, лекарска одредба; 6) просторија за преглед на болни 2. во католичката црква: заредување, ракополагање 3. наредба, налог …   Macedonian dictionary

 • практикант — (лат. practicans) 1. службенички или чиновнички приправник 2. лекарски приправник 3. приправник воопшто …   Macedonian dictionary

 • р — дваесет и прва буква од македонската кирилица и од македонската латиница (r, r) како скратеница: r. = реципе (на лекарски рецепти) rec. = рецензент ref. = референт мат. r = радиус физ. r = ознака за степен на Реомиров термометар хем. Ra = радиум… …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»